Energie-innovatiefonds doet eerste investering

ENERQIIC, Finindus en BOM steken vier miljoen euro in Innecs Power Systems. Het is de eerste investering van het energie-innovatiefonds ENERQIIC.

Directeur Rinke Zonneveld van InnovationQuarter maakt dit bekend tijdens de Energy in Transition Summit, die deze week in Rotterdam werd gehouden. Innecs is in 2004 opgericht als engineering-adviesbureau, dat daarnaast eigen producten aanbiedt. Het bedrijf heeft drie apparaten ontwikkeld: een lage NOx-brander, een kleinschalige stoomturbine en een kleinschalige gasturbine. Het bedrijf zegt zich te onderscheiden met de combinatie van kennis over turbinetechnologie en ‘slimme regeltechniek’.  De producten van het in Ter Aar gevestigde Innecs wekken lokaal energie op, en dragen daarmee bij aan de energietransitie.

Betaalbare energie-efficiency

Reidar Koolen, ceo van Innecs, wijst op de zware verantwoordelijk die op de schouders van de industrie rust om de klimaatdoelstellingen te halen. “Energie-efficiency is het eerst aangewezen middel om de energietransitie van de komende jaren vorm te geven”, stelt hij. “Voor onze klanten is en blijft economisch rendement de belangrijkste afweging bij het doen van investeringen. Daarom zien wij het als onze missie om betaalbare energie-efficiency te bieden, zodat de energietransitie ook economisch aantrekkelijk is en daadwerkelijk wordt ingezet.”

Energie-innovatiefonds

“Innecs Power Systems is een innovatief bedrijf, dat de productie en ontwikkeling in Nederland uitvoert”, karakteriseert Nienke Vledder, fondsmanager bij ENERGIIQ. “Zij hebben als doelstelling om met betaalbare technologie efficiëntie en milieuwinst te behalen voor industriële klanten. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij succesvol zullen zijn in het behalen van hun doelstelling en wij zijn verheugd dat we hen met deze investering mogen ondersteunen in hun verdere groei.”

Terugverdientijd

Een van de drie investeerders, Finindus, is een Belgische investeringsmaatschappij. Zij wordt ondersteund door ArcelorMittal en het Vlaams Gewest. Ook Hans Maenhout, investment director bij Finindus, heeft vertrouwen in de aanpak van Innecs. “Het Innecs-team is er in geslaagd met relatief bescheiden middelen niet minder dan drie hoogtechnologische producten te ontwikkelen. Het pragmatische ontwerp zorgt ervoor dat de oplossingen vaak een terugverdientijd hebben die korter is dan drie jaar, en die in sommige gevallen zelfs minder dan twee jaar bedraagt. Dit maakt de technologie zeer aantrekkelijk ook voor de grotere industriële klanten.”

Zie ook: ‘Topjaar’ voor InnovationQuarter