Warmteleidingen

Het is een operatie die op een beperkt oppervlak moet worden uitgevoerd: het vervangen van de oude warmteleidingen in de haven van het Haringvliet voor leidingen met meer capaciteit. 

Eneco wil de uit 1960 daterende warmteleidingen vervangen omdat die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Bovendien volstaat de capaciteit niet meer. Nieuwe leidingen hebben een grotere doorsnede, waardoor meer woningen en panden op het warmtenet kunnen worden aangesloten. Hadden de oude een doorsnede van 12,5 centimeter, de moderne leidingen meten 20 centimeter.

Warmteleidingen

Vanwege de beperkte ruimte die er is om de werkzaamheden uit te voeren, hebben Eneco en aannemer Visser & Smit Hanab besloten de leidingen voor te bereiden tot een ‘zinkerpakket’. Dit bestaat uit twee U-vormige leidingen met een diameter van 45 centimeter – dit is de leiding plus isolatie er omheen. De ene leiding dient voor de afvoer en de andere voor de aanvoer. Het geheel heeft een lengte van 65 meter en weegt 21 ton.

Ponton

Op woensdag 1 juli is het zinkerpakket met de leidingen in één keer geplaatst. Het pakket is op een ponton naar het Haringvliet gebracht. Met behulp van twee kranen – een op het water en een aan wal – worden de leidingen van het ponton naar de juiste plek gehesen. De onderzijde komt zo’n anderhalve meter onder de bodem in de haven te liggen. De opstaande benen van de U-vormige leidingen komen uiteindelijk achter de kademuur omhoog. Daar worden de leidingen aangesloten op het bestaande warmtenet. Eneco verwacht dat de installatie van de leidingen in oktober zal zijn afgerond.

Zie ook: Nouryon gaat zelflerende technologie implementeren