Japanse handen

Mitsubishi Corporation en Chubu nemen de aandelen van Eneco over. Daarmee komt het energiebedrijf in Japanse handen.

Mitsubishi en Chubu betalen 4,1 miljard euro voor de aandelen. Beide Japanse bedrijven zullen de overname uit eigen middelen financieren. Mitsubishi neemt 80 procent van de aandelen van Eneco over, en Chubu 20 procent. 

Lange termijn

Volgens Eneco deed het consortium, bestaande uit deze twee bedrijven, het beste bod. Niet alleen voor de aandeelhouders, maar ook voor ‘alle overige stakeholders van Eneco’, onder wie de medewerkers. De nieuwe eigenaren zouden oog voor de lange termijn hebben, en steunen de duurzame strategie van het Rotterdamse energiebedrijf.

Japanse handen

Chubu is het derde grootste energiebedrijf van Japan, dat – net als Eneco – inzet op niet-fossiele energiebronnen. Mitsubishi kondigt aan een deel van zijn offshore windactiviteiten, meer dan 400 megawatt, bij Eneco onder te brengen. Daarmee wordt Eneco het Europese centrum van de energie-gerelateerde activiteiten van Mitsubishi. 

Nieuwe ceo

Eneco zal als zelfstandig energiebedrijf blijven opereren en het hoofdkantoor blijft in Rotterdam gevestigd . De huidige ceo Ruud Sondag zal aftreden zodra de overname rond is. Hij gaat een rol als senior-adviseur vervullen. De nieuwe ceo zal een Nederlander zijn. Chief customer officer Hans Peter en een vertegenwoordiger van Mitsubishi zullen tot de raad van bestuur van Eneco toetreden.

Zie ook: Shell en PGGM laten oog vallen op Eneco