Aanbesteding

Shell en Eneco, verenigd in de joint venture Crosswind, hebben de aanbesteding in de wacht gesleept voor het bouwen van het offshore windpark Hollandse Kust (noord). Dit heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Het windpark komt op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee te staan en zal uit 69 windturbines bestaan. Samen zijn deze goed voor een geïnstalleerd vermogen van 759 MW per jaar. Het park gaat minstens 3,3 TWh per jaar leveren, voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. 

Elektrolyse

Het is niet het eerste offshore windpark waarbij Shell en Eneco samen optrekken. Voor de kust van Zeeland werken de twee ook al aan de bouw van twee andere windparken. Bij windpark Hollandse Kust (noord) is het plan een aantal innovaties door te voeren, zoals het ter plaatse maken van groene waterstof door elektrolyse, een drijvend zonnepark en accu-opslag voor de korte termijn.

Gunning aanbesteding

Maarten Wetselaar, directeur Shell Integrated Gas en New Energies, ziet de gunning als een belangrijke stap om van Shell een energiebedrijf ‘met netto nul uitstoot’ te maken ‘in 2050 of eerder’. “Dit windpark is een cruciaal onderdeel van een nieuwe waardeketen – van wind tot waterstof – met onze ambitie een groene waterstoffabriek in Rotterdam te bouwen en met NortH2. Deze investering past daarmee goed bij Shells aspiraties om op competitieve wijze meer en schonere energie te leveren aan onze klanten, thuis, onderweg en op het werk.”

Zie ook: Eneco vervangt warmteleidingen in haven Haringvliet