Eigen lading op de voet volgen

Online zicht op alle importcontroles die onder regie van de Douane plaatsvinden in de Nederlandse havens. Van de eerste aanzegging tot de vrijgave kan het havenbedrijfsleven de ‘eigen’ lading vanaf vandaag op de voet volgen. Dat gebeurt via de nieuwe service Inspectieportaal van Portbase, de organisatie achter het overkoepelende nationale Port Community System.

Via de nieuwe dienstverlening weten alle betrokken partijen steeds tijdig welke importlading wordt geselecteerd voor een scan- dan wel fysieke controle. Terminals kunnen containers en andere lading al vóór het arriveren in hun systemen blokkeren. Direct bij aankomst is dan inspectie mogelijk. Lading kan vervolgens snel verder de logistieke keten in.

Realtime dashboard

Dit service Inspectieportaal is ontwikkeld door Portbase, in samenspraak met de Douane, terminals, rederijen, cargadoors en agenten. De dienstverlening is beschikbaar via internet en toont de geplande controles van containers, bulk- en stukgoedlading in alle Nederlandse havens. Dat geldt voor zowel de controles van de Douane zelf als de inspecties die zij uitvoeren op verzoek van Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Naast een realtime dashboard voor het volgen van de controles, biedt Inspectieportaal tevens uitgebreide opties voor rapportages, raadplegen en nazoeken.