Eerste stap naar papierloos bunkeren

Gate terminal

In de haven van Rotterdam is een proef van start gegaan, waarbij bunkermeldingen digitaal kunnen worden gedaan. Deze online meldingen van het bunkeren moeten op termijn die per marifoon gaan vervangen.

Het Havenbedrijf Rotterdam is de test begonnen om het bunkeren in de haven ‘efficiënter, transparanter en betrouwbaarder’ te maken. Het ziet de proef als een opmaat richting volledig papierloos bunkeren in de haven.

Bunkeren

Nu worden de meldingen die bunkeraars moeten maken via de marifoon gedaan. Op jaarbasis gaat het om ongeveer twintigduizend bunkeringen, dus ook evenveel marifoongesprekken die met de hand in de systemen moeten worden ingevoerd. Digitale meldingen hebben het voordeel dat werkzaamheden voor het grootste deel worden geautomatiseerd. Het voordeel hiervan is een hogere efficiëntie en een kleinere kans op fouten, waardoor de data betrouwbaarder worden. Het Havenbedrijf Rotterdam vindt dit belangrijk, omdat het ‘als een van de weinige havens ter wereld’ bunkercijfers openbaar maakt.

Douane

De bunker app beschikt over een koppeling met de douane. Hierdoor hoeven bunkeraars nog maar één bunkermelding te doen in plaats van twee. Ook dat werkt een stuk effectiever, aldus het havenbedrijf. De proef loopt met VT Group, Unibarge, Titan LNG, FTS Hoftrans en Transnational Blenders. Andere partijen zijn welkom ook mee te doen, laat het Havenbedrijf Rotterdam weten.

Zie ook: Minder gebunkerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in