stillere scheepvaart

Zeeschepen die aan wal liggen, kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Daarom presenteren elf havens een ‘noise label’, dat een stillere scheepvaart moet helpen bevorderen.

De havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Turku, Hamburg, Vancouver, Gothenburg, Cork, New South Wales, Koper, Stockholm en Kopenhagen-Malmö werken sinds twee jaar samen in een projectorganisatie die zich over deze geluidsoverlast buigt. De naam van het project is ‘NEPTUNES’, wat staat voor ‘Noise Exploration Program To Understand Noise Emitted by Seagoing Ships’.

Eigen meetprotocol

In een vorige week belegde conferentie zijn de deelnemers gekomen tot een aantal aanbevelingen voor maatregelen, kwalificering en het verminderen van geluid door schepen die aan wal liggen. Hiertoe behoort ook een keurmerk of ‘noise label’, dat is gebaseerd op een eigen meetprotocol. Door het geluid van schepen uniform te meten is het mogelijk verschillende soorten schepen te rangschikken van 0 tot 100 punten. Hierbij wordt zowel het laagfrequente geluid als het totale geluidsniveau meegenomen. Volgens de projectgroep zou de IAPH Environmental Ship Index voor duurzame scheepvaart interesse hebben in het label.

Stillere scheepvaart

Ronald Paul, coo van het Havenbedrijf Rotterdam, zegt blij te zijn met ‘dit nieuwe geluid’: “Zeeschepen kennen tot nu toe internationaal alleen geluidseisen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Maar omwonenden van ligplaatsen kampen soms met geluidsoverlast. Vandaar dat het Havenbedrijf Rotterdam twee jaar geleden initiatief heeft genomen tot de vormgeving van Neptunes. We beseffen dat het in dit stadium vooral gaat om missionarissenwerk, maar we zijn blij met deze eerste stappen naar mogelijke geluidsreductie door de scheepvaart.”

Zie ook: Steeds meer cruiseschepen kiezen voor Rotterdam