Eerste Atex-certificering in hijs- en hefsector

Liftal is Atex/IECEx Certified Service Facility-gecertificeerd. Het bedrijf onderscheidt zich daarmee volgens een eigen bericht als volwaardige partner voor de industriële, maritieme en offshore sector, op het gebied van leveren, installeren, inspecteren, onderhouden en repareren van explosieveilige hijsmiddelen.

In deze sectoren is veel aandacht voor explosiegevaar. Met name in sectoren waar het gevaar van explosies gas- en/of stofexplosies dreigt, zoals in de petrochemie en de olie- en gasindustrie. Het werken met mechanische en elektronische apparatuur speelt hierbij een belangrijke rol. Veel bedrijven vergeten dat niet alleen productiemiddelen, maar ook de diverse arbeidsmiddelen die gebruikt worden een risico kunnen vormen. Dit geldt dus ook voor de diverse hijs- en hefmiddelen en toebehoren die gebruikt worden in risico zones.

Volgens directeur Hans Hirdes van Liftak Vlissingen beginnen ‘veel van onze klanten deze problematiek te onderkennen’. “Klanten kwamen bij ons terecht met vragen hierover. Ook onze leveranciers weten vaak veel van het Atex-ontwerpen van hun producten en het bestaan van de wet- en regelgeving rond explosiegevaar, maar kunnen niet altijd precies vertellen hoe het staat met het onderhoud er van. Dat heeft ons doen besluiten om zelf het Atex-certificaat te halen. We zijn nu het eerste en enige bedrijf in onze sector dat kan aantonen te werken volgens de strenge internationale wet- en regelgeving op het gebied van explosieveiligheid. Dit wil dus zeggen dat de hijsproducten die we leveren, maar ook de diensten die we op dit het gebied van hijsen verlenen zoals inspectie, testen, onderhoud en reparatie, altijd explosieveilig zijn.”

Liftal kent vestigingen in Vlissingen, Yerseke en het Belgische Temse. In totaal werken er ongeveer 45 personen. Het bedrijf is sinds 1997 fullservice-specialist in hef- en hijstechniek en valbeveiliging. Werkzaamheden bestaan vooral uit adviseren, installeren, onderhouden, repareren, testen, keuren en certificeren.