Vraag naar olie

BP, Nouryon en het Havenbedrijf Rotterdam gaan de haalbaarheid onderzoeken van een groenewaterstoffabriek in de haven van Rotterdam. Gemikt wordt op een waterelektrolyse-installatie van 250 megawatt.

Van de drie deelnemers gaat Nouryon de fabriek bouwen en exploiteren. Het Havenbedrijf Rotterdam zal de lokale infrastructuur verzorgen, en bekijken of een ‘groenewaterstof-hub’ in het havengebied valt te realiseren. BP zal de groene waterstof gebruiken voor het ontzwavelen van producten. Nu benut zij hier uit aardgas geproduceerde waterstof voor.

Groenewaterstoffabriek

De nieuwe fabriek zal jaarlijks 45.000 ton groene waterstof kunnen produceren. Hiermee wordt het de grootste in zijn soort van Europa. Doordat de waterstof uit water met duurzame stroom wordt geproduceerd, kan de CO2-uitstoot jaarlijks met 350.000 ton afnemen. In 2022 beslissen de drie partijen definitief over de investering.

Koolstofarme bedrijfsactiviteiten

“We zetten in op vermindering van emissies van onze activiteiten, verbetering van onze producten om klanten te helpen hun emissies te reduceren en het ontwikkelen van koolfstofarme bedrijfsactiviteiten”, verklaart ceo Ruben Beens van BP Nederland. Kurt Schwalenberg, managing director Industrial Chemicals Nouryon benadrukt de ervaring in elektrolyse-technologie waarover het bedrijf beschikt. Volgens ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf is de ontwikkeling van grote elektrolysers, die zijn aangesloten op offshore windparken, van groot belang. “Zo kunnen we vooruitgang boeken met het creëren van een nieuw energiesysteem. Dat is nodig om onze klimaatdoelstellingen te realiseren.”

Zie ook: Consortium onderzoekt ontwerp mega-groenewaterstoffabriek