Één cyberaanval gemeld in 2018

Cyberaanval

Het Haven Cybermeldpunt heeft in het voorbije jaar één melding van een cyberaanval ontvangen. De haven liep hierbij geen gevaar. Dit meldt FERM.

Sinds juni is het voor bedrijven in de haven verplicht om grootschalige IT-verstoringen te melden bij het speciaal hiervoor opgerichte Haven Cybermeldpunt. Hier kwamen in 2018 ‘diverse meldingen’ binnen. In de meeste gevallen ging het om ‘reguliere IT-verstoringen met een effect op de ontvangst of het vertrek van schepen of op het laden en lossen van goederen’, laat FERM weten.

‘Ongerichte’ cyberaanval

Het Havenbedrijf Rotterdam en de havenmeester hebben daarop een ‘truckbufferplan’ in gang gezet, waarmee opstoppingen zouden zijn voorkomen. In één geval werd er een cyberaanval gemeld. Deze bleek echter ‘ongericht’, aldus FERM. Bij geen van de meldingen was er sprake van acuut gevaar voor de haven.

Geen IT-ondersteuning

FERM waarschuwt dat de relatieve luwte op het gebied van cybercrime niet betekent dat de kou uit de lucht is. Op andere havens in het buitenland vonden wel cyberaanvallen plaats. Zo waren de havens van Barcelona en San Diego slachtoffer van een cyberaanval. FERM roept op IT-verstoringen te blijven melden bij het Haven Cybermeldpunt. Dit biedt overigens geen IT-ondersteuning om de verstoring op te lossen. Bedrijven zijn hier zelf voor verantwoordelijk. (Foto: FERM)

Zie ook: Veiligheid houdt nooit op