Innovatieve offshore kraan

De Rotterdamse start-up Tetrahedron krijgt een financiële bijdrage van het proof-of-concept-fonds UNIIQ. Het bedrijf kan hiermee zijn innovatieve offshore kraan verder ontwikkelen.

Jack-up schepen lopen tegen hun fysieke begrenzingen aan om toekomstige, steeds grotere windturbines van tien tot twintig megawatt op zee te kunnen installeren. Het duurt niet lang meer voordat de huidige schepen niet hoog genoeg kunnen tillen om bij de bovenste delen van windturbines te komen. Het gevaar dreigt voor scheepseigenaren dat hun schepen niet meer te gebruiken zijn om toekomstige windturbines te installeren.

Innovatieve offshore kraan

Tetrahedron heeft hier iets op bedacht. De technologie van dit bedrijf maakt het mogelijk een bestaande kraan meer tilhoogte te geven, zonder dat dit ten koste gaat van het tilvermogen. Tegelijkertijd wordt de kraan niet langer. Dat is belangrijk, want de kraan moet tijdens het varen in een liggende positie worden gebracht. Het mag dan amper langer zijn dan de lengte van het schip.

Certificering

Fondsmanager Hans Dreijklufft van UNIIQ ziet de vinding als een ‘belangrijke stap voor de offshore sector’. Het fonds investeert een onbekend bedrag in Tetrahedron, dat dit benut om de kraan door te ontwikkelen en de noodzakelijke stappen op het gebied van certificering te zetten. “Wij zijn erg blij met het vertrouwen van UNIIQ in het product, onze plannen en ons team. Deze investering is voor ons een essentiële bijdrage om onze techniek een stap verder richting realisatie te brengen”, aldus Alexander Ronse, mede-eigenaar en design manager van Tetrahedron.

Zie ook: Eerste resultaten GDP Shaker lijken bemoedigend