Dronebezorging

Voor de tweede keer is er een proef met dronebezorging in de haven van Rotterdam gehouden. Eerst aan een afgemeerd offshore schip; dit keer aan een varend binnenvaartschip.

De pilot werd afgelopen weekend uitgevoerd door Dutch Drona Delta. Dit is een samenwerkingsverband dat ernaar streeft grootschalig vervoer en transport via drones te laten verlopen. 

Proef dronebezorging

Het doel van de proef was te bekijken of en hoe dronebezorging een bijdrage kan leveren aan een efficiënte en klantvriendelijke doorvoer van schepen in de haven van Rotterdam. Er worden bijvoorbeeld routes getest en bekeken hoeveel gewicht een drone kan dragen. Eerder dit jaar werd een proef uitgevoerd met de Pioneering Spirit, die lag afgemeerd in de Alexiahaven bij de Maasvlakte.

Reserveonderdelen

Bij de tweede proef voer het binnenvaartcontainerschip de Duancis met normale snelheid ter hoogte van het Eiland van Brienenoord toen de drone zijn pakketje kwam afleveren. Hiervoor heeft de drone een grote afstand afgelegd, aldus het Havenbedrijf Rotterdam in een persverklaring. Het bezorgen van online bestellingen of reserveonderdelen door een drone kan tijd besparen. 

Mobiel netwerk

Een team van waarnemers keek toe hoe de bezorging verliep. In toekomst zullen dronebezorgingen buiten het zicht van de piloot plaatsvinden. Daarvoor is een betrouwbaar mobiel netwerk nodig, reden waarom KPN bij deze pilot was betrokken. KPN heeft de benodigde netwerkmetingen verricht.

Bekijk hier de video:

Zie ook: Start proef mobiele walstroom voor zeeschepen