Autonoom varen
Oud-cfo Paul Smits van het Havenbedrijf Rotterdam maakte de investering vorige week bekend op het Future Flux Festival.

Captain AI ontvangt een investering van 300.000 euro van investeringsfonds UNIIQ. Hiermee kan het bedrijf zijn systemen voor autonoom varen verder ontwikkelen.

Het bedrijf is vorig jaar opgericht en ontving al investeringen van Vstep en Post & Co, twee Rotterdamse bedrijven die actief zijn in maritiemesimulatorensoftware en maritieme verzekeringen. Captain AI maakt software waarmee schepen autonoom kunnen varen. Daarbij maakt het gebruik van simulatiesoftware en kunstmatige intelligentie. Die leren het systeem in lastige situaties de juiste beslissing te nemen. 

Autonoom varen veiliger

Captain AI stelt dat het varen zonder menselijke sturing met deze software uiteindelijk een ‘aanzienlijk veiligere’ omgeving op het water creëert. Want nu valt ruim driekwart van de ongelukken op het water aan een menselijke fout toe te schrijven, aldus het bedrijf.

Test in haven

Vincent Wegener, een van de oprichters van Captain AI, is blij met de investering van UNIIQ. “Hierdoor wordt het mogelijk om voor het eerst een schip volledig autonoom te laten varen in een testomgeving in de Rotterdamse haven. Het is van belang om te kunnen laten zien dat onze algoritmes beslissingen net zo goed, zo niet beter, nemen als een menselijke kapitein.” Voor UNIIQ is dit de eerste investering die het in de havensector doet.

Zie ook: Patrouillevaartuig wordt drijvend lab