Douane

Transportbedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk doen er goed aan hun voorbereidingen op de Brexit te treffen. De Douane stelt hiervoor de ‘Brexit Impact Scan’ beschikbaar.

In een brief aan 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk waarschuwt de Nederlandse Douane nog maar eens dat de Brexit eraan komt. “Als er geen deal komt, kan het zijn dat je vanaf 30 maart voor een dichte slagboom staat en aangifte moet doen van de goederen die je in- of uitvoert”, zo valt te lezen in de brief.

Douane

Zij adviseert ondernemers de Brexit Impact Scan te doen, een scan op maat die duidelijk moet maken welke voorbereidingen certificaten zij nodig hebben. Ook heeft de instantie een ‘Brexit Toolkit’ gemaakt. “Start vandaag nog met de voorbereidingen. Want de voorbereidingstijd voor ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk kan maanden in beslag nemen! Met deze toolkit helpen wij u stap voor stap op weg. Aarzel niet en zorg ervoor dat uw handel met het Verenigd Koninkrijk na Brexit soepel blijft verlopen”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur Douane Nederland (foto).

EORI-nummer

Volgens de brief zijn er in elk geval drie zaken die elk met het VK handelende bedrijf op orde moet hebben voor de naderende Brexit. Zo dienen zij te zorgen voor een EORI-nummer; dit is een identificatienummer dat nodig is om met de Douane zaken te doen. Verder moeten bedrijven zorgen dat zij aangifte kunnen doen in de systemen van de Douane en tot slot een ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’ aanvragen als zij zelf geen aangifte kunnen doen.

Zie ook: Janssen (Deltalinqs) geeft waarschuwing af