doop

Rederij Hapag-Lloyd heeft deze week haar nieuwe schip ‘Al Jmeliya’ gedoopt. Plaats van handeling van de doop was de ECT-terminal in Rotterdam.

Samen met negen andere schepen behoort het tot de ‘Ultra Large Container Vessels’ in de vloot van Hapag-Lloyd. De Arabische naam ‘Al Jmeliya’ betekent ‘de mooie’ in het Nederlands.

Drie keer zo groot

Het nieuwe schip biedt ruimte aan 15.000 TEU. Het is niet voor het eerst dat de rederij een van haar schepen in Rotterdam doopt. Wel dat het om zo’n groot vaartuig gaat, vertelde ceo Rolf Habben Jansen bij de plechtigheid. “De laatste keer dat wij een schip in Rotterdam doopten, ging het om de ‘Rotterdam Express’ in 2000. Met 4.980 TEU was het voor die tijd een reusachtig schip. Minder dan twintig jaar verder dopen wij een schip dat meer dan drie keer zo groot is. Het illustreert de enorme veranderingen binnen de sector op het gebied van capaciteit en technologie.”

Prijsstijging

Jansen ging ook in op de toekomst van de sector. Hij verwacht dat de gemiddelde prijs voor het vervoeren van een container zal stijgen, door de strenge eisen die vanaf 2020 voor scheepsbrandstoffen gaan gelden. “Voor een standaardcontainer zal de gemiddelde prijs met tachtig tot negentig dollar stijgen”, heeft het Financieele Dagblad opgetekend. Voor grotere containers – van veertig voet – kunnen de prijzen met 160 tot 180 dollar oplopen.

Doop

Ceo Leo Ruijs van Hutchinson Ports ECT Rotterdam gaf aan trots te zijn de doop bij de Rotterdamse terminal te mogen huisvesten. “Het onderstreept de goede relatie die wij met Hapag-Lloyd hebben. Deze relatie voert bijna vijftig jaar terug. Het was in 1968 dat het eerste schip van Hapag-Lloyd bij ons arriveerde.” De Al Jmeliyah gaat voor de rederij de ‘Fast East 4 loop’ verzorgen. Dit houdt in dat het vanuit Rotterdam vaart naar Hamburg, Antwerpen, Southampton en dan naar Shanghai, van waaruit het weer naar Europa vaart. (Foto: Twitter)

Zie ook: Opslagovereenkomst voor laagzwavelige brandstof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in