Diepgangsrecord voor vertrekkend containerschip

Diepgangsrecord

Nog niet eerder is er vanuit de Rotterdamse haven een containerschip vertrokken dat zo diep lag als de Marseille Maersk. Het had een diepgang van 17,30 meter, een diepgangsrecord.

Het containerschip lag bij de containerterminal van APM Terminals Maasvlakte II in de Prinses Amaliahaven. Vandaar vertrok het vorige week naar Maleisië. Daarbij had het een diepgang van 17,30 meter, wat een Rotterdams record is voor een containerschip. Het oude record stond op 17,10 meter. De kans bestaat dat dit nieuwe record binnenkort wordt verbroken, want onlangs arriveerde het grootste containerschip ter wereld in Rotterdam, de HMM Algeciras.

Diepgangsrecord

In de haven van Rotterdam is voor inkomende schepen een diepgang tot 22,50 meter toegestaan en voor uitgaande schepen een diepgang van 21,50 meter. Het zijn vooral olietankers en schepen die ijzererts vervoeren, die van de maximaal toegestane diepgang gebruikmaken. 

Benieuwd hoe het verschil in diepgang tussen in- en uitgaande schepen valt te verklaren? Lees dat in de juni-editie van Europoort Kringen, die op 30 juni a.s. verschijnt.

Zie ook: Nieuwe grootste containerreus op weg naar Rotterdam