Met veel interesse heb ik het interview met Jos van Winsen in het vorige nummer van Europoort Kringen gelezen. Een zeer helder en scherp verhaal over het ‘en-en’- beleid in praktijk. Waar in het hele transitiedebat geroepen wordt dat Rotterdam moet voorkomen de ‘last man standing’ te zijn wil men met Shell Pernis juist deze rol gaan innemen. Wel op een goede manier, door verder te bouwen aan een competitieve raffinaderij met focus op energie-efficiënte (ook goed voor de portemonnee) en CO2-efficiëntie.

Door Onno de Jong

De CO2 kan dan weer naar het Westland en de restwarmte richting industrie en stad. De koppeling met het warmtenetwerk in de Rotterdamse regio moet snel tot stand komen. Over warmte gesproken. Eind mei kwam een coalitie van partijen met ondersteuning van McKinsey en een paar ministeries met een Masterplan Aardwarmte. Veertig procent van de toekomstige warmtevraag moet via warmtenetten komen en aardwarmte moet hierin een belangrijke rol spelen. Voor aardwarmte, zeg maar geothermie, is zeker wat te zeggen. Geothermie is zeer CO2-arm en vrijwel onuitputtelijk.

Wel zijn er nog wat zaken die opgelost moet worden. Op de dag van publicatie van het masterplan las ik elders een berichtje dat het Staatstoezicht op de Mijnen (bekend van Groningen) een aardwarmteproject in Limburg had stilgelegd omdat de toezichthouder niet overtuigd was dat de veiligheid van een geboorde put in de buurt van een aardbreuk gegarandeerd kon worden. Eerder die week had Limburg trouwens al een aardbeving gevoeld. Dankzij zeventien jaar levenservaring in Zuid-Limburg heb ik ook wel eens wat gevoeld. Ik vond het grappig dat deze beving van 3.2 op de (logaritmische) schaal van Richter nauwelijks aandacht kreeg in het nieuws en de beving in Zeerijp (Groningen, januari dit jaar, 3.4) leidde tot nog veel meer aandacht voor de gasproblematiek en compensatie voor de Groningers.

Volgens de voormalig inspecteur-generaal van het SodM heeft de aardwarmtesector nog een professionaliseringsslag voor de boeg. Hopen dat deze sector eenzelfde ontwikkeling als de windsector gaat doormaken! Al was er op het gebied van duurzame energievoorziening nog wel een dingetje. Toen eind april de slimme algoritmen toch niet helemaal correct de vraag en opwekcapaciteit met elkaar matchten op een grijze windstille dag was het code rood bij Tennet. Volgens de NOS werd het dreigend tekort trouwens veroorzaakt omdat door het grauwe weer meer mensen dan gedacht thuis of op kantoor de verlichting aandeden. Nu liep het allemaal goed af omdat er voldoende kern, gas- en (bruin)kolencentrales stonden te draaien in andere delen van Europa, maar het geeft wel te denken.

Ook dit is weer bewijs dat een ‘en-en’ strategie juist wenselijk is. Geef transitie de ruimte maar zorg dat het leergeld relatief risicovrij betaald kan worden. Het slimme algoritme van Facebook suggereerde mij een opinieartikel van een Erasmus Universiteit-promovendus, gepubliceerd op hipstersite Vice getiteld: ‘Het Rotterdamse Havenbedrijf danst naar de pijpen van de fossiele industrie’. Conclusies laat ik verder geheel aan de eventuele lezer maar ik geloof dat het toch echt beter is voor de energietransitie wanneer er in kleur gedacht wordt in plaats van in zwart-wit…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in