printkop

Qlayers, een start-up die vanuit de schoot van YES!Delft is ontstaan, heeft een printkop ontwikkeld voor het coaten van industriële oppervlaktes. Van investeringsfonds UNIIQ ontvangt het een startkapitaal van 300.000 euro.

De printkop van Qlayers is gemaakt om grote industriële oppervlaktes, zoals olie- en gasterminals, pijpleidingen, windturbines, schepen en bruggen te coaten. De huidige manier van coaten is inefficiënt, vindt het bedrijf. Dit omdat het nog altijd vooral met de hand wordt gedaan, met kwasten, rollers en spuitapparatuur. Spuiten is het snelst, al moet een object dan wel helemaal in een beschermende tent worden ingepakt. Om een opslagtank van 6.000 vierkante meter te coaten, is vijftien man een week bezig. Daarnaast gaat bij het spuiten van de verf tot vijftig procent van de verf in de nevel verloren. Dat is niet alleen kostbaar, stelt Qlayers in een persbericht, maar ook schadelijk voor mens en milieu.

Gegarandeerde laagdikte met printkop

Dankzij de printkop – hij heet de ‘Slash100’  – van Qlayers kan coating op locatie volautomatisch en gecontroleerd worden aangebracht, zonder dat er verfnevel vrijkomt. Volgens de Delftse start-up is er minder personeel nodig om de coating aan te brengen. Ook zou de coating een gegarandeerde laagdikte en kwaliteit hebben. Fondsmanager Liduina Hammer van UNIIQ ziet de vinding als ‘een belangrijke stap in de coatingwereld’. “Het is bijna niet voor te stellen dat het coaten van grote schepen, windturbinebladen, vliegtuigen en andere grote objecten nog steeds voornamelijk met de hand gebeurt.”

Complexe oppervlaktes

De Delftse wethouder Bas Vollebregt (links op de foto) maakte de steun van UNIIQ bekend op het onlangs gehouden Metropoolregio Rotterdam Den Haag-event. Josefien de Groot, die Qlayers samen met Ruben Geutjens heeft opgericht, zegt blij te zijn met de drie ton aan startkapitaal van het investeringsfonds. “De investering van UNIIQ stelt ons in staat om onze technologie verder te ontwikkelen om complexe industriële oppervlaktes op elke locatie te kunnen gaan coaten. Daarnaast kunnen we met de investering nieuwe teamleden aannemen om een duurzaam kernteam te bouwen. Tevens opent de investering van UNIIQ deuren naar vervolginvesteerders.”

Zie ook: Delfts bedrijf start productie inspectierobot