Inspectierobot

Het in Delft gevestigde ExRobotics heeft in de NAM een launching customer voor zijn inspectierobot gevonden. Het start deze maand met de productie van de eerste tien modellen, die in explosiegevaarlijke omgevingen kunnen worden ingezet.

De robot is in staat de meter op de apparatuur af te lezen met behulp van video- en geluidsopnamen. Ook kan het een gaslek detecteren, zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en de weg weer terugvinden naar zijn dockingstation. Volgens ExRobotics hoeven operators en inspecteurs hierdoor niet langer naar explosiegevaarlijke installaties, wat de veiligheid ten goede komt.

ATEX/IEC-Ex-certificering

Bijzonder aan de robot is dat ExRobotics gecertificeerd is om die te kunnen bouwen. Het bedrijf stelt dat hierin ook de grootste uitdaging schuilt. De ATEX/IEC-Ex-certificering stelt hoge eisen aan de robot en de materialen die erin zijn verwerkt. ExRobotics heeft alle componenten zelf ontwikkeld en laten certificeren in de VS. Vervolgens moest het zelf worden gecertificeerd om deze componenten te mogen produceren. “De combinatie van deze certificeringen en robotica die ExRobotics nu bezit, is uniek in de wereld”, aldus het bedrijf.

Inspectierobot

De NAM zal in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen beschikken over de tien bestelde remote control robots. Het streeft ernaar al zijn onbemande installaties hiermee te voorzien. ExRobotics is bezig een nieuw model robot te ontwikkelen: een die zich volledig autonoom kan voortbewegen in een fabriek, en daar inspecties kan uitvoeren. Bij de raffinaderij van Shell in Pernis heeft hiermee vorige maand een demonstratie plaatsgevonden.

Zie ook: Drone verricht fakkelinspectie bij raffinaderij (video)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef hier je commentaar
Vul hier alsjeblieft je naam in