Selecteer Pagina

Delamine zet in op elektrificatie

door | 25 apr, 2024 | Eemsdelta

Elektrificatie

Archieffoto

Het in Delfzijl gevestigde Delamine denkt met behulp van elektrificatie energie terug te kunnen winnen. Dit kan de uitstoot van CO2 fors verminderen, is de verwachting.

Delamine is een plant met veel restwarmte. Daarvan wordt al veel hergebruikt. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat we op bepaalde locaties in de plant nog behoorlijk wat energie kunnen terugwinnen”, verklaart process engineer Jeroen de Jong op de website van het Chemiepark Delfzijl. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van elektrificatie door middel van thermische en mechanische damprecompressie.

Maatregelen elektrificatie

De producent wil zijn carbon footprint in 2030 met de helft verlaagd hebben. Deels valt dit te realiseren door het stoomverbruik met een kwart te verminderen. De Jong spreekt van een prachtige besparing. “Energie die we over hebben, gaat nu deels naar Delesto. In de nabije toekomst willen we die energie  terugwinnen en als stoom inzetten in de fabriek. Dan hebben we minder stoom van extern nodig.” Omdat de fabriek uit de jaren zeventig stamt, moeten er hiervoor aanpassingen aan de elektrische infrastructuur worden gedaan. Zo is het nodig om twee nieuwe transformatoren te plaatsen. Aan dit ‘voortraject’ wordt nu gewerkt. Daarna zal Delamine een definitieve investeringsbeslissing nemen.

Zie ook: Avantium en TNO samen in electrolyser-teststations

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!