Logo

Nieuwsblad Transport (NT) meldt op haar site dat Erik van Loon crowdfunders zoekt voor een wetenschappelijk onderzoek naar een eventueel te bouwen vrachtvliegveld op de Maasvlakte. De Rotterdammer heeft zich het verplaatsen van 17.000 vrachtvluchten van Schiphol naar de Maasvlakte tot doel gesteld.

Tegen het AD zegt Van Loon dat in ruil daarvoor de 17.000 passagiersvluchten van Rotterdam Airport naar Schiphol kunnen verhuizen. Op deze manier kan er afscheid worden genomen van Rotterdam Airport, aldus de directeur van Dutch Design Month.

Al eerder, in 1995, was er een soortgelijk onderzoek in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam door het Nederlands Economisch Instituut en Haskoning. Daar is verder niets mee gedaan, aldus Van Loon. Hij denkt zelf dat de tijd er nog niet rijp voor was, maar de toenmalige havenwethouder Smit geeft als reden dat de vrachtluchthaven niets zou toevoegen aan het aanwezige zeetransport en alleen maar zou zorgen voor nog vollere wegen.

Ook de luchtvrachtsector op Schiphol zag destijds weinig brood in het plan: de toen geschatte 27.000 vluchten vanaf de Maasvlakte zouden onvoldoende zijn om een luchthaven rendabel te maken. Van Loon opperde zijn idee al eerder via een brief in dagblad Trouw en stelt dat Hogeschool Inholland interesse heeft in het opnieuw uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijkheden van een vrachtvliegveld. De kosten van dit onderzoek bedragen 35.000 euro en voor dit bedrag zoekt Van Loon nu crowdfunding. Op de foto van NT de Maasvlakte.