tekeningen

Kunstenaar Pim van Halem is een crowdfundingactie gestart voor het financieren van een boek met daarin zijn tekeningen van het havenindustrieel complex. De tekeningen waren eerder te zien op een tentoonstelling.

Het tekeningenproject van Van Halem draagt de naam ‘Het Wereldhavencomplex’. Hij maakte de tekeningen in 2015. “Ik kon ik een maand lang gebruik maken van Het Douanehuisje in Maassluis, pal aan de Nieuwe Waterweg, een van de vaarwegen die toegang geeft tot de grootste haven van Europa, die van Rotterdam”, aldus Van Halem op de website van de stichting Voordekunst.

Inkleuren tekeningen

“Omdat de haven een gebied van circa van vijftig bij zeven kilometer beslaat en zich in veel verschillende hoedanigheden vertoont, die nooit allemaal in één tekening te vatten zijn, besloot ik om meerdere panorama’s te maken die samen een beeld van de haven zouden oproepen. In die maand tekende ik met Oost-Indische inkt acht havenpanorama’s op grote vellen van een bij drie meter en vier kleinere van een bij anderhalve meter waarbij ik me losjes baseerde op de honderden foto’s die ik te voren maakte op zwerftochten door de haven. Later in mijn atelier kleurde ik die pentekeningen in met vloeibare acryl”, verklaart Van Halem.

Linnen cover

Eind 2016 waren de tekeningen in Museum Maassluis te zien. Van Halem heeft nu besloten de tekeningen in een boek uit te geven. Hij heeft een dummy gemaakt met acht ‘uitklappagina’s’. Zijn doel is echter een groter boek te maken, met ‘een linnen cover, mooi papier en eerste klas drukwerk’. Inmiddels zegt hij honderdvijftig exemplaren aan het Loodswezen te hebben verkocht. Hij zoekt financiering voor het laten drukken van minstens vijfhonderd exemplaren. Met nog 23 dagen te gaan heeft Van Halem bijna de helft van de benodigde 8.000 euro vergaard.

Voor meer informatie over de crowdfundingactie, klik hier.

Zie ook: Honderden camera’s in de haven