Transport en logistiek

De sector transport en logistiek zal de volumes dit jaar met 5,5 procent zien krimpen. Volgend jaar valt er weer herstel te zien, met een groei van 2,5 procent.

Dit meldt ABN AMRO, dat de transport- en logistieksector nu weer op adem ziet komen na de lockdowns in Europa en China. Het aantal bedrijven in de sector dat van maart tot en met juli minstens 20 procent omzet heeft geboekt, is volgens een rapport van de bank waarschijnlijk niet groot. Het heeft er alle schijn van dat veel bedrijven de schade te hoog hebben ingeschat en uit voorzorg NOW-steun hebben aangevraagd. 

Transport en logistiek

Het internationale transport staat onder druk, wat zich uit in lagere volumes in de zeevaart (-9 procent), op het spoor (-10 procent) en in de luchtvracht (-10 procent). Door de stikstofcrisis zal de sector te maken krijgen met een lagere bouwproductie, waardoor de transportvolumes gaan dalen. De populariteit van online shoppen zorgt ervoor dat de post- en pakketbezorging groeien.

Herstel

De schade in de sector lijkt mee te vallen, aldus de bank. ‘Tweederonde-effecten’ die in het vierde kwartaal optreden, zoals een hogere werkloosheid en een toename aan faillissementen, zorgen ervoor dat herstel dit jaar nog uitblijft. ABN AMRO verwacht dat de volumes in de sector met 5,5 procent zullen krimpen. Omdat in veel segmenten ook de prijzen onder druk staan, zal de omzet verder dalen. Volgend jaar zal de sector weer groei (2,5 procent) laten zien. Pas in 2022 zal de sector volledig zijn hersteld.

Zie ook: Corona-onderzoek: energietransitie op achterstand