Biobrandstoffenfabriek

Corona-update 7. Gunvor heeft de geplande onderhoudsstop van de raffinaderij in Rotterdam afgeblazen. Het bedrijf zegt de gezondheid van de werknemers tijdens de werkzaamheden niet te kunnen garanderen.

De onderhoudsstop zou maandag 6 april van start gaan. Daarbij zouden er 2.500 extra werknemers op de site aan het werk zijn. De uitbraak van het coronavirus heeft Gunvor echter doen besluiten de stop uit te stellen. Het bedrijf verklaart: “De onvoorspelbare verspreiding van Covid-19 in combinatie met diverse voorschriften en strikte veiligheidsmaatregelen hebben geresulteerd in een situatie die het onmogelijk maakt om het origineel geplande werk uit te voeren op een manier waarbij de gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen bij dit complexe en kritische werk op het vereiste niveau is, wanneer we meer mensen op site zouden verwelkomen.”

Corona-update 7

De beslissing betekent dat de raffinaderij de komende tijd stilstaat. RTV Rijnmond meldt dat ‘de verplichte pauze zeker zes maanden’ zal duren. Ook heeft het gesproken met werklui, die zich zorgen zeiden te maken om hun gezondheid. Ze gaven aan hun twijfels te hebben om tijdens de onderhoudsstop anderhalve meter afstand tot hun collega’s te bewaken. 

Desinfectiemiddel

De raffinaderij van Shell Pernis is wel in bedrijf. Daar worden grote hoeveelheden isopropylalcohol gemaakt, wat een grondstof is voor desinfectiemiddel. In totaal produceert Shell hier de komende tijd 2,5 miljoen liter van. Dit gaat naar DSM, dat in zijn fabriek in Waalwijk 130.000 liter desinfectiemiddel maakt. Het doneert dit aan de overheid.

Vervoer gevaarlijke stoffen

Door de coronacrisis zijn ook de verdragen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in gevaar gekomen, omdat de termijnen dreigen te verlopen. Nederland heeft in een multilateriale overeenkomst met andere landen afgesproken dat er tijdelijk niet precies aan de voorschriften hoeft te worden voldoen. De Nederlandse overheid is akkoord gegaan met de tijdelijke oprekking van de termijn voor persoonscertificering tot eind 2020. De VNCI meldt dat er nog geen uitsluitsel is over de periodieke keuringen van transporttanks. Hierover heeft Nederland nog geen besluit genomen.

Zie verder: Ook groot onderhoud bij raffinaderij Gunvor