Cyber Kracht Meting

Corona-update 2. Net als bij het Nederlandse parlement zijn ook de deuren van de gemeenteraad van Rotterdam gesloten. Verschillende bedrijven bieden een helpende hand.

De Rotterdamse gemeenteraad heeft vanwege de coronacrisis een streep gezet door alle raadsvergaderingen en commissiebijeenkomsten. In elk geval tot 6 april a.s. zijn deze geschrapt. De raad komt alleen nog bijeen om zaken met een zeer dringend karakter te bespreken.

Corona-update 2

Het Havenbedrijf Rotterdam zegt de impact van het coronavirus te willen minimaliseren. Op de eigen website meldt het: “We hebben zeer frequent overleg met de verschillende nautische dienstverleners, bedrijven en belangenorganisaties, zowel bilateraal als in diverse overleggen. Ook met de publieke lokale en nationale autoriteiten is zeer regelmatig overleg. Doel hiervan is om de haven onder de huidige lastige omstandigheden optimaal te laten blijven functioneren.”

Vaccin

In het bedrijfsleven zijn verschillende ondersteunende initiatieven ontstaan. Zo biedt het Rotterdamse softwarebedrijf Procentec bedrijven die werken aan een vaccin of tegengif zijn nieuwste diagnostische softwareproduct gratis aan. “Onze oplossing zal hen helpen om op afstand het meest complete overzicht te krijgen over de netwerken in hun fabrieken. Mocht er een systeemfout dreigen te gebeuren, wordt er vroegtijdig een melding afgegeven, waardoor ongewenste stops van het productieproces worden voorkomen”, aldus ceo Pieter Barendrecht van het bedrijf.

Deuropener

De Belgische 3Dprint-onderneming Materialise heeft een 3D-geprinte deuropener ontworpen die het mogelijk maakt om deuren te openen en te sluiten met de onderarm, waardoor er geen direct contact met de deurklink meer nodig is. Het bedrijf biedt het bedrukbare ontwerp gratis aan. 

Criminelen

Tot slot doet cybersecuritybedrijf Cybersprint een waarschuwing uitgaan. De behoefte aan nieuws is enorm, en er zijn criminelen die hieruit een slaatje proberen te slaan. Zij activeren domeinnamen die lijken op authentieke webadressen (bijvoorbeeld het vals opgezette domein van het RIVM www.rivm.nlgoogle.com, NIET KLIKKEN). Pieter Jansen van Cybersprint hierover in de Volkskrant: “De website verwijst naar een bekend ip-adres waar vandaan al veel malwareactiviteit te zien is. Ook is via dit ip-adres eerder gijzelingssoftware verspreid.” (Foto: Havenbedrijf Rotterdam)

Zie ook: Corona-update: de haven draait door