Corona-onderzoek

De coronacrisis beïnvloedt vooral bestaande trends, zoals de energietransitie. Dit komt naar voren uit een corona-onderzoek naar de impact van de crisis op de Rotterdamse haven.

In opdracht van SmartPort heeft Erasmus UPT de afgelopen twee maanden een quick scan uitgevoerd naar de gevolgen op de lange termijn van de coronacrisis op de haven van Rotterdam. Ook het Havenbedrijf Rotterdam, ECT en Vopak werkten mee aan het onderzoek.

Snel herstel

Gebleken is dat de haven in operationeel opzicht is blijven functioneren. Wel nam de goederenoverslag in het eerste halfjaar met 9,1 procent af in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Van eerdere crises kan worden geleerd dat een dergelijke terugval in ladingontwikkeling door een economische crisis over het algemeen snel weer herstelt. De hersteltijd voor de industrie is langer: vijf tot zeven jaar.

Corona-onderzoek

Uit de scan blijkt dat de coronacrisis vooral bestaande trends beïnvloedt, zoals de energietransitie, digitalisering en herstructurering van supply chains. Zo stellen bedrijven in de Rotterdamse industrie investeringen uit omdat er structureel minder inkomsten zijn. Ook wachten ze met nieuwe, duurzame initiatieven. Dit zet de energietransitie structureel jaren op achterstand, aldus het rapport. Verder blijkt digitalisering juist in tijden van hevige crisis zijn waarde te hebben. Tot slot kiezen bedrijven ervoor hun supply chains te vereenvoudigen, zodat die minder complex, korter en meer weerbaar zijn.

Parijs-doelstellingen

“Dit onderzoek laat heel duidelijk de gezamenlijke opgaven zien in de energietransitie. De overheid moet schouder aan schouder te werk gaan met het havenindustrieel cluster om ondanks corona de Parijs-doelstellingen te halen”, licht directeur Elisabeth van Opstall van SmartPort de resultaten van dit corona-onderzoek toe. (Foto: Shutterstock)

Zie ook: Moederbedrijf Maastank wil capaciteit verdubbelen