ontgassen

Op de Maasvlakte wordt deze maand een nieuwe ontgassingslocatie voor containers geopend. Het complex bestaat uit een ‘drive-through’ die controleert op schadelijke gassen en een zuiveringsinstallatie voor het ontgassen van meerdere containers tegelijk.

Containers kunnen schadelijke gassen bevatten. In Nederland geldt de wettelijke verplichting dat werknemers onder veilige omstandigheden moeten werken. Daarom moet bij containers een officiële gasmeting worden verricht, voordat de deuren worden geopend.

Speciale zuigmond ontgast

De nieuwe locatie van Gasmeetstation Nederland is uitgerust met een ‘hypermoderne drive-through’. Een chauffeur die met een container komt aanrijden, weet binnen een aantal minuten of er schadelijke gassen zijn gemeten. Daarna kan de container worden ontgast. Dit gebeurt op de Maasvlakte met een speciale zuigmond, die in de rubbers van een containerdeur past. De container hoeft dus niet open en de verzegeling blijft intact. Schadelijke gassen worden opgevangen, en volgens het bedrijf bereikt alleen zuivere lucht de buitenlucht.

één zuiveringsinstallatie

Volgens Gasmeetstation Nederland gaat het om de grootste in zijn soort van Nederland. Op het twee hectare grote terrein staan vier rekken voor elk 24 containers opgesteld. in de rekken zijn ontgasunits geïntegreerd, die op één zuiveringsinstallatie zijn aangesloten. Dit komt de efficiëntie bij het ontgassen ten goede, aangezien niet langer voor elke container een aparte zuiveringsinstallatie nodig is.

Schaalvergroting

“Met de nieuwe locatie direct naast de grote containerterminals en onze innovatieve ontgasunits spelen wij in op de doorgaande schaalvergroting in de containersector. Snelheid en duurzaamheid gaan daarbij hand in hand”, verklaart Leo Roderkerken, general manager van Gasmeetstation Nederland.

Zie ook: Containers en LNG plussen in 2018