Consortium onderzoekt efficiëntere AC-motoren

AC-motoren

Een consortium bestaande uit bedrijven en organisaties gaat technologie ontwikkelen om AC-motoren efficiënter te laten draaien. Besparingen op het energieverbruik van 15 tot 30 procent zouden mogelijk zijn.

AC-motoren verbruiken wereldwijd ongeveer 40 procent van alle elektriciteit. Een consortium, bestaande uit het Institute for Sustainable Process Technology, Nouryon, Vopak, Semiotic Labs, TPA Adviseurs en het Copernicus Instituut, hebben een subsidie ontvangen om te onderzoeken hoe het energieverbruik van AC-motoren kan worden verlaagd. 

Fouten in AC-motoren

Met behulp van door Semiotic Labs opgestelde algoritmes worden stroom- en spanningssignalen geanalyseerd. Dit kan potentiële fouten in AC-motoren aan het licht brengen, al vier maanden voordat de fout zich daadwerkelijk voordoet. Het gaat daarbij om AC-motoren in bijvoorbeeld pompen, transportbanden en compressoren. Asset owners kunnen dankzij deze methodologie de efficiency van deze motoren met 15 tot 30 procent verhogen.

Cruciaal

“Duurzaamheid staat hoog op onze prioriteitenlijst, en het verminderen van het elektriciteitsverbruik maakt daar een cruciaal onderdeel van uit. De integratie van SAM4 [de naam van de methodologie van Semiotic Labs, red.] in onze kritische processen is een belangrijke stap in het behalen van onze doelen op het gebied van energie-efficiency”, stelt cio Leo Brand van Vopak. 

Inzichten

Ook Marco Waas, director RD&I and technology bij Nouryon, is enthousiast over de te ontwikkelen toepassing: “Het biedt onze maintenance-afdeling de inzichten die nodig zijn om de processen eruit te lichten die niet zo efficiënt lopen als zou moeten. We kunnen onze efficiency-verbeteringen zo richten op de processen die de grootste impact op energievermindering hebben.”

Zie ook: Energiebesparingsfonds op komst