Maritieme innovatieprijs

Conoship uit Groningen heeft tijdens het Maritime Awards Gala een aansprekende award gewonnen. Het bedrijf won de maritieme innovatieprijs met zijn e-Conowind-unit.

Het Maritime Awards Gala vond op 4 november plaats in Rijswijk. Conoship uit Groningen werd er in het zonnetje gezet met de e-Conowind-unit, waarvoor het de Maritime Innovation Award ontving. Deze vinding geldt als een innovatieve manier om schepen hulp te bieden bij de voortstuwing.

Maritieme innovatieprijs

De unit bestaat uit een 40-voets container waarin twee uitklapbare ‘Ventifoils’ zijn gehuisvest. Dit zijn een soort zeilen die rechtop staan – Conoship zelf spreekt van ‘vleugelprofielen’ – en tien meter hoog zijn. Deze zetten windkracht om in stuwkracht voor het schip. Dat doen ze dermate efficiënt, dat ze vijf keer zoveel stuwkracht uit de wind weten te halen als even grote zeilen.

Brandstofbesparing

Volgens Conoship kan de e-Conowind-unit even makkelijk op een schip worden bevestigd als een reguliere 40-voets container. Als de wind gunstig is, klappen de Ventifoils automatisch omhoog. Conoship heeft ook berekend hoeveel het gebruik van dit product aan brandstofbesparing en CO2-uitstoot scheelt. Bij een gelijkblijvende vaarsnelheid worden zowel brandstofverbruik als de CO2-uitstoot met tussen de tien en twintig procent verminderd.

Zie ook: Innovatieprogramma SMITZH krijgt vervolg