Er is sprake van congestie in de haven van Rotterdam. Maar hoe ontstaat dit precies, en hoe valt dit op te lossen? Over deze vraag bogen sprekers zich tijdens het vorige week gehouden Havendebat in Rotterdam.
Tijdens een van de discussies bleek dat de deelnemers de toegenomen schaalvergroting in de containerscheepvaart als een van de meest belangrijke factoren identificeerden. Dit valt op te maken uit een verslag van het congres op het online vakblad Logistiek.nl.
Congestie
De containerterminals zouden beter moeten ‘meebewegen’, vond Rob Bagchus van ECT. “We moeten er alles aan doen om de containers op die megacontainerschepen zo snel mogelijk af te handelen. Het is voor de rest van de ketenpartijen om hier beter op in te spelen.” Maar als de komst van de reuzecontainerschepen de oorzaak is van de congestie in de haven van Rotterdam, hoe komt het dan dat we daar twintig jaar geleden geen last van hadden? Deze opmerking werd gemaakt door Hester Duursema van Koninklijke BLN-Schuttevaer.
Oorzaak en gevolg
Haveneconoom en columnist voor Europoort Kringen Bart Kuipers vond dat eerst het verband tussen oorzaak en gevolg goed moet worden onderzocht. “Wie zitten er achter deze grote megacontainerschepen? Dat zijn de verladers en die weigeren een fatsoenlijke prijs te betalen aan de reders die daar weer op reageren. We zitten in een vicieuze cirkel waardoor het heel moeilijk is om precies oorzaak en gevolg vast te stellen. De oorzaak staat voor mij nog altijd niet vast.”
Amazon
Voor Kuipers staat vast dat de sector op moet letten dat zij zich niet de kaas van het brood laat eten door een partij als Amazon. “Amazon heeft inmiddels een eigen rederij en een terminal bij Londen. Zij houden hun keten volledig in eigen beheer en je ziet daarnaast startups als Flexport die ook alles zelf doet. Als we niet oppassen en hierover blijven debatteren zonder met oplossingen komen, we links en rechts worden gepasseerd door dit soort partijen. Het kan heel snel gebeuren.”