Waar haalt u uw inspiratie vandaan? U leest dit tijdschrift niet voor niets, u zoekt iets, u verwacht iets. Wilt u bijblijven met de ontwikkelingen in de haven, u zoekt een antwoord op een prangende vraag, misschien verveelt u zich op dit moment en neemt u daarom dit tijdschrift ter hand? Verveling, weet u nog hoe dat voelt? Zo’n oud gevoel van ‘vroeger’, op een regenachtige zondagmiddag, of op een dag in een van die lange vakanties. Vriendinnetjes weg, niets op TV, boeken uit, bieb dicht, nergens zin in, niets om mee te spelen. Af en toe zou ik willen dat ik dat gevoel weer had, maar helaas heb ik tegenwoordig altijd het gevoel dat ik te weinig tijd heb in plaats van te veel. Maar in die weinige tijd, zoek ik zo veel mogelijk inspiratie. Ik heb inspiratie nodig als een soort levensbehoefte, wil toch wel heel vaak gevoed worden met mooie prikkels. En die haal ik meestal van buitenaf. Dat kan van alles zijn, ik was één van de koks op het mainport talentendiner 2012. Een diner op de SS Rotterdam, waar CEO’s van bedrijven uit de haven kookten voor talentvolle HBO en Academische studenten. Om ze kennis te laten maken met bedrijven uit de haven en te laten beseffen dat de haven een geweldige plek is om te werken, ook als je economie, rechten of een ander niet-technisch vak studeert. En wat is het dan leuk om al die jonge ambitieuze mensen te spreken, die de meest fantastische keuzes maken, en daarmee hun kansen op een leuke job en een leuke loopbaan vergroten. Jonge mensen met veel ambitie, zonder zesjes mentaliteit, dat vind ik inspirerend.

Of de ruimtemissie van André Kuipers. Nu moet ik toegeven dat ik in mijn vorige werkzame leven directeur was van Space Expo in Noordwijk en wellicht een tikje beïnvloed ben in die tijd. Wat een geweldige foto’s heeft André gemaakt van onze mooie aarde, zo kwetsbaar en zo bijzonder, in dat hele grote heelal, waar verder geen leven is, tenminste, niet dat we weten. Wat elke astronaut zich realiseert en wat elke astronaut mee terug neemt naar de aarde is het besef dat we zuinig moeten zijn op onze aarde en haar grondstoffen.

Of neem de innovatie waarmee schepen brandstof kunnen besparen. Door tijdens het varen een grote vlieger op te laten op driehonderd meter hoogte en daarmee een trekvermogen te generen dat te vergelijken is met de kracht van Airbusmotoren. Wat klinkt zo iets eenvoudig en wat geweldig dat dit nu ook in de praktijk gebracht wordt!

Helemaal inspirerend vind ik het werk van de Deense raketbouwers ‘Copenhagen suborbitals’, die low cost en in een open model een bemande raket aan het ontwikkelen zijn. Zij kijken alleen naar kansen en stellen zich bij elke onmogelijkheid de vraag hoe het wél kan. En iedereen die een probleem het project in probeert te duwen, u kent ze vast wel, die types die dat altijd doen, krijgt de opdracht aan te tonen waarom deze complicatie opgenomen moet worden in het project. Een heerlijke benadering die tot veel anekdotes leidt, waar ze smakelijk over kunnen vertellen. Mocht u nog eens behoefte hebben aan een frisse kijk op innovatie in een heel ander vakgebied, nodig deze heren eens uit voor een presentatie, heel inspirerend!