In Rotterdam klonk onlangs wat lichte tevredenheid toen bleek dat de leden van het Deltalinqs energy forum in de periode 2006 -2010, 1,6 procent energie bespaard hebben, waar dat landelijk één procent is. Maar met een doelstelling van twee procent per jaar, vind ik dat je niet tevreden terug mag kijken, maar moet streven naar meer! Het makkelijkst is om grote stappen te zetten bij nieuwe projecten en nieuwe plants. Belangrijke besparingen zijn te realiseren bij nieuwbouw, maar de meeste energie wordt gebruikt in bestaande installaties. Wat valt daar nog te halen?

Energiebesparing is geen core business van bedrijven, wat eigenlijk vreemd is als je bedenkt dat dertig tot vijftig procent van de productiekosten aan energiegebruik gerelateerd is. Natuurlijk ligt er een roadmap die zegt dat we ieder jaar twee procent moeten bezuinigen, natuurlijk weten we dat we zuinig moeten zijn met onze grondstoffen en natuurlijk hebben we allemaal energiebesparingsdoelstellingen. Maar toch gaat het niet hard.

Een argument is dat er onvoldoende proven technology is in energy efficiente producten. Dat is maar ten dele waar. Hoe ‘proven’ moet een technololgie zijn en hoelang moet een bedrijf zich gevestigd hebben om hun energiezuinige varianten te kunnen leveren. Als zelfs gerenommeerde bedrijven moeite hebben om hun zuinige elektromotoren ingezet te krijgen, wat moet een iets minder bekend bedrijf met een iets minder indrukwekkend track record dan meebrengen om energie besparende apparaten te slijten?

BASF gebruikt al sinds midden jaren tachtig van de vorige eeuw divided wall columns in hun destillatie proces. Inmiddels hebben zij er al meer dan zestig in gebruik en rapporteren hogere opbrengsten met betere kwaliteit, kleinere installatie en zowel lagere investeringskosten als lager energiegebruik. Dit klinkt toch te mooi om waar te zijn? Maar waar staan deze kolommen dan in Nederland?

Maar het hoeft niet per se groots en meeslepend, ook wat eenvoudigere onderdelen verdienen de juiste aandacht. Er zijn bedrijven die met een warmtecamera heel exact in beeld kunnen brengen of de condenspotten nog niet lekken of verstopt zijn. Simpele onderdelen die er voor zorgen dat stoomleidingen zo optimaal mogelijk werken en zo min mogelijke energie verloren laten gaan. Maar je moet ze wel af en toe controleren op de juiste werking. Doe dus elk jaar een scan en met nieuwe onderdelen van enkele tientjes kunnen duizenden euro’s aan energiekosten bespaard worden.

Nog een wat eenvoudiger voorbeeld: wat is de ideale isolatiedikte? Gelden de regels van jaren geleden nog, of zouden we die eens moeten heroverwegen en dunner of dikker uitvoeren of met andere materialen?

En dan durf ik het eigenlijk haast niet te hebben over smoorkleppen, die als het ware de snelheid van je auto regelen door rijdend met vol gas, harder of zachter te remmen. Die zouden eigenlijk verboden moeten worden! Frequentieregelaars zijn veel betere alternatieven, of magnetische koppelingen, die nog meer voordelen hebben en zich ook binnen een jaar terugverdienen.

Misschien wordt het tijd om een demonstratie-opstelling te maken met de verschillende technische oplossingen, zodat men kan zien wat de besparingsmogelijkheden zijn en ook overtuigd kan worden van de eenvoud van sommige van de mogelijkheden. Dan kunnen zowel de mannen/vrouwen die gaan over de investeringen als de mannen/vrouwen die gaan over de operationele kosten eens samen langskomen. En om energie efficientie dichter bij de core business van een bedrijf te laten komen, moeten grote bedrijven misschien een Chief Energy Efficiency Officer aanstellen, een CEEO.