‘Havenexcursies brengen je verder!’ Het is een lijfspreuk van EIC Mainport Rotterdam, de ‘excursiefabriek’ voor studenten en scholieren die de haven in willen. Een stuurboord- en een bakboordboei markeren de oprijlaan van het EIC. Zo’n zeshonderdvijftig touringcars vol jongeren zie ik er per jaar tussendoor rijden. Ze komen uit Rotterdam, Rhoon, Spijkenisse en Schiedam, maar ook uit Zuid-Limburg, Oost-Groningen of West-Friesland. En soms van verder weg: Nordrhein-Westfalen, Vlaanderen, Normandië, of Noorwegen. In totaal zo’n achttien- tot twintigduizend per jaar. Overslagbedrijven, chemische industrie en distributiecentra blijken populaire bestemmingen onder scholieren, studenten en docenten. Het EIC organiseert de excursies en ons staan twee doelen voor ogen: informeren en bovenal: boeien.

Op de groene Landtong Rozenburg, tussen koeien en paarden in het wild en mét uitzicht op het gigantische kraanschip Thialf en de Vopak-tanks staat het EIC-haveninformatiecentrum. Mijn werkplek. Rond het middaguur arriveren de bussen. Dag in dag uit. Ze hebben dan de eerste helft van hun dagtrip erop zitten. De jongeren zijn in de ochtenduren over de ECT-City terminal en het RailServiceCentrum gereden. Hebben hun ogen uitgekeken bij het wagenpark van Broekman of RCC. Stonden te rillen in de vriescellen van Eurofrigo. Raakten het overzicht kwijt op de raffinaderij van ExxonMobil of BP of overwogen een nieuwe toekomst bij Schenker of Huntsman.

Halverwege de dag, op de havenexpositie van EIC, stappen ze in een kraansimulator, baggeren een rivier uit of manoeuvreren met een binnenvaartschip. Ze doen proefjes in het lab, spelen procesoperator in de miniraffinaderij of doen de DCMR-milieugame. Na de lunch rijden ze naar de Maasvlakte: naar de kolenoverslag van EMO, de biodieselfabriek van Neste Oil, naar VAT-Logistics of naar het immens populaire FutureLand.

Zo’n vijftig bedrijven in het havengebied zetten hun deur open en geven scholieren een kijkje in hun keuken. Goed voor het imago van haven en industrie en mogelijk met in het achterhoofd dat tussen die jongeren ook potentiële werknemers lopen. Onze havenexcursies en de expositie scoren beide gemiddeld een 7; een hele havendag zelfs een 8. ’Gewoon omdat het leuk is met de klasgenoten een dagje in de haven op pad te zijn’, zo luidde het argument van een scholier op een enquêteformulier.

We krijgen veel medewerking uit de haven. Een havenondernemer die eenmaal ja heeft gezegd, komt in de vijftien jaar dat het EIC nu bestaat vrijwel nooit op die beslissing terug. Tegelijk blijven we ook permanent op zoek naar nieuwe excursiebedrijven en innovatieve items op de havenexpositie.

Voor verreweg de meeste jongeren is het de eerste keer dat ze écht in de haven zijn. Samen met de bedrijven delen we als EIC de eerste klap uit  en die moet een daalder waard zijn! Scholieren maken al in de tweede of derde klas van het voortgezet onderwijs hun eerste keuzes: ga ik de techniek in of de handel, of kies ik voor een vakkenpakket richting zorg/welzijn. De concurrentie met andere sectoren is groot: techniek is (nog) niet hip. Anderzijds: voor de haven maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit wat ze kiezen. De haven heeft een baan – een carrière – voor iedereen. Natuurlijk: de tekorten zijn er nu al in de technische sector, de scheepvaart en de logistiek. Maar onze scope is breder: want in de haven werken ook secretaresses, milieuexperts, financieel adviseurs, ict-ers en marketingmanagers. De havenwereld biedt qua baankeuze evenveel variëteit als de gewone wereld. En misschien dat ze via zo’n omweg alsnog voor een meer technisch beroep kiezen.

Een klas gaat niet zomaar op stap. Scholieren en studenten bereiden zich terdege voor op een havendag. We organiseren gastlessen en beschikken over lespakketten: Havenlink en Gave Haven. In die voorbereiding staat ook veiligheid voorop. Helmen en hesjes zijn verplicht en goed getrainde havengidsen zijn alert op veiligheidsregels.

 

Tot slot deze tip: het EIC (www.eic-mainport.nl) is ook een vergadercentrum en receptieruimte voor het bedrijfsleven. Voor wie eens langs wil gaan: het ligt aan de Noordzeeweg 6 (Landtong Rozenburg) en is toegankelijk voor groepen scholieren en studenten én voor bedrijven.

 

 

 

 

Gidsen gevraagd

Werk je in de haven of heb je er gewerkt? Informeer dan eens naar een gidsenbaan bij het EIC. Van tijd tot tijd als vrijwilliger met een groep jongeren op de bus en enthousiast je ‘eigen’ havenverhaal vertellen. Collega’s werken je graag in. Het EIC is daarbij tevens op zoek naar wat jongere werknemers. Die staan qua inlevingsvermogen wat dichter bij de schooljeugd. Ze leren dan presenteren en kijken ook buiten het bedrijf in de haven. Ideaal voor hun interne opleidingsprogramma, lijkt me.