Ceo-diner

Zo’n 20 directeuren van bedrijven uit de Rotterdamse haven waren op 23 september te gast op het ceo-diner van SmartPort. Het thema was waterstof.

Het idee achter het etentje was om elkaar bij te praten over de laatste waterstofontwikkelingen en SmartPort ‘aan het werk te zetten’, zoals SmartPort-directeur Elisabeth van Opstall het op de website van SmartPort omschrijft. “We wilden zoveel mogelijk vragen verzamelen over wat de bedrijven in de Rotterdamse haven en industrie bezighoudt op het gebied van waterstof. En dat hebben we geweten! Er werden volop vragen aangedragen, zoals: ‘Hoe interessant is het voor Rotterdam om hierin voorop te lopen?’ en ‘Is waterstof echt het gouden ei?’”

‘Enorm voordeel’

SmartPort gaat in samenspraak met de wetenschap de verzamelde vragen tegen het licht houden en bekijken waar onderzoeksvragen liggen. Om die te beantwoorden zullen ‘coalities voor onderzoek’ worden gesmeed. SmartPort-voorzitter Frits Eulderink – tevens coo bij Vopak – zegt er vertrouwen in te hebben dat juist in een gebied als de Rotterdamse haven waterstofkansen kunnen worden benut. “Rotterdam is de grootste haven van Europa en het grootste petrochemische industriële cluster met internationale verbindingen. Een industriegebied waarin veel bedrijven nauw verbonden zijn. Die verwevenheid is een enorm voordeel: je kunt hier partijen veel sneller samenbrengen en innovaties versnellen.”

Ceo-diner

“Als er één ding is wat we tijdens het ceo-diner hebben ervaren, is het wel dat er veel belangstelling en enthousiasme is voor het gebruik van waterstof in de haven van Rotterdam”, stelt Van Opstall. “Als we de technische knelpunten goed op een rijtje zetten, kan SmartPort helpen de techniek verder te ontwikkelen, kunnen we het proces richting goedkopere waterstof versnellen en samen in Rotterdam echt succesvol zijn met waterstof en de waterstof-hubambitie waarmaken.” (Foto: Twitter)

Zie ook: SmartPort ontvangt half miljoen netwerksubsidie