De vorig weekend in de haven van Rotterdam gearriveerde Sleipnir is met LNG bijgetankt. Het gaat om een bunkerrecord; nog niet eerder is een vaartuig eerder met zoveel LNG gebunkerd.

Het half zinkbare kraanschip Sleipnir kwam op 22 maart in de Rotterdamse haven aan. Daar is het door het LNG-bunkerschip Coral Fraseri van rederij Anthony Veder met LNG bijgetankt. In totaal ging het om 3.300 kubieke meter LNG, waarmee het de grootste hoeveelheid van deze brandstof is die ooit is gebunkerd. Het bunkeren van de LNG nam ongeveer 24 uur in beslag. Tijdens het bunkeren namen medewerkers de richtlijnen in acht die vanwege de coronacrisis gelden.

Bunkerrecord

Bij het bunkeren waren vier bedrijven betrokken: Heerema, Anthony Veder, Titan LNG en het Havenbedrijf Rotterdam. “We zijn er trots op. Vooral dat deze bunkering in onze thuisbasis, de haven van Rotterdam, heeft plaatsgevonden”, verklaart ceo Koos-Jan van Brouwershaven van Heerema, dat eigenaar is van de Sleipnir. Volgens Michael Schaap, commercieel directeur bij Titan LNG, verliep het bunkeren van de recordhoeveelheid gesmeerd. “We hadden een plan opgesteld dat soepel en veilig is uitgevoerd. Het organiseren van een dergelijke operatie vergt een gedegen voorbereiding.”

Eerbetoon

Allard Castelein, ceo van het havenbedrijf, stelt tot slot er trots op te zijn dat het bunkerrecord juist in Rotterdam plaatsvond. “Het is een eerbetoon aan het feit dat Rotterdam de ideale LNG-hub is voor de import, export, opslag en het bunkeren ervan.”

Zie ook: Megakraanschip op weg naar Rotterdam