Bruggen langer bediend

IDB

De provincie Groningen heeft met ingang van 1 januari 2017 de bedieningstijden van een aantal bruggen aangepast. De bruggen over het Winschoterdiep en het A.G. Wildervanckkanaal worden voortaan langer bediend.

Binnenvaart

Over het achterste deel van het Winschoterdiep (Scheemda – Winschoten) is er voortaan door de week bediening van zes uur ‘s morgens tot tien uur ‘s avonds. De bruggen over het A.G. Wildervanckkanaal worden tot middernacht bediend. Schepen kunnen nu vanaf de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl door de week 24 uur per dag tot Veendam doorvaren. De bedieningstijden werden verruimd op verzoek van logistieke bedrijven en branchevereniging Koninklijke Schuttevaer.

Met de verruiming van de bedieningstijden van bruggen springt de provincie in op de groei van de containervaart. De ruimere bedieningstijden op het Winschoterdiep en A.G. Wildervanckkanaal sluiten nu aan op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Dit biedt vervoerders en logistieke bedrijven meer mogelijkheden voor transport over water. Dit is goed voor zowel de economie als het milieu, omdat door inzet van grote containerschepen minder vervoer over de weg nodig is, hetgeen een verminderde CO2-uitstoot geeft. Verder hoopt de provincie dat het vaarverkeer zich door de ruimere bedieningstijden meer gaat verspreiden over de dag, avond en nacht. Daardoor hoeven de bruggen minder vaak te worden geopend op drukke momenten, waardoor er minder hinder voor het wegverkeer is. Op het Lauwersmeer en het Reitdiep houdt de brugbediening in het winterseizoen tussen 1 november en 31 maart echter een uur eerder op. Met ingang van 1 januari 2017 worden de brug tussen zeven uur ‘s morgens en vijf uur ‘s middags bediend. Tot nu toe was dat nog tot zes uur ‘s avonds. Daar staat tegenover dat tussen de middag nu de brug ook wordt bediend. (Archieffoto)