Brand groot containerschip geblust

Boskalis is een brandend containerschip uit de ‘ultra-large’-categorie te hulp geschoten. De maritieme dienstverlener wist de brand te blussen, de lading veilig te stellen en te voorkomen dat het schip zou zinken.

Het containerschip, met een capaciteit van 15.262 TEU, vatte 6 maart in de Arabische Zee vlam. Pogingen van de bemanning om de brand te blussen liepen op niets uit, waarna zij besloten het schip te verlaten. Drie bemanningsleden overleden en een is vermist.

Brand meester

Boskalis werd ingeschakeld om de brand te blussen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk lading niet door het vuur werd aangetast. Vanuit Nederland en Singapore werden dertig mensen erop ingezet. Zes schepen met blusinstallaties aan boord, uiteenlopend van grote zeeslepers tot kleinere sleepboten, wisten het vuur te blussen. Afgelopen weekend kon het sein brand meester worden gegeven. Daarmee is voorkomen dat het enorme schip zou zinken en vele containers met lading in de golven zouden verdwijnen. Volgens Boskalis is nu maar een klein deel van de lading verloren gegaan.

Stabiliteit gecontroleerd

In de dagen die daarop volgden blusten de Boskalis-medewerkers aan boord van het schip. Ook werd de stabiliteit van het vaartuig gecontroleerd. Een zware zeesleper heeft het schip voorzichtig een stuk in noordelijke richting gesleept. Het is nog niet duidelijk naar welke haven het zal worden gebracht, waar de lading kan worden gelost.

Zie ook: Boskalis en Van Oord aan de slag in Brazilie