Petrochemische activiteiten

BP verkoopt zijn petrochemische activiteiten aan het eveneens Britse Ineos. Dit heeft geen directe gevolgen voor de raffinaderij van BP in Rotterdam.

Het Britse chemiebedrijf Ineos betaalt 4,4 miljard euro voor de chemietak van BP, dat zo zijn financiële positie versterkt. BP is net als andere oliebedrijven zwaar geraakt door de coronacrisis. In het eerste kwartaal van 2020 boekte het een winstdaling van 66 procent. Ook zijn de voorraden minder waard geworden door de gedaalde olie- en gasprijzen. Hierdoor zag BP zich genoodzaakt minstens 13 miljard dollar af te schrijven op zijn bezittingen.

Petrochemische activiteiten

De petrochemische installaties staan verspreid over Azië, de VS en Europa, maar niet in Nederland. Zo heeft BP een petrochemische plant in het Belgische Geel, waar grondstoffen voor polyester en verf worden geproduceerd. Bernard Looney, bestuursvoorzitter van BP, had eerder al laten weten weinig strategische raakvlakken te zien tussen de petrochemische en andere activiteiten van BP. Ook vindt hij dat er veel kapitaal nodig is om de petrochemie te doen groeien. Bij de petrochemietak van BP werken 1.700 mensen, die vorig jaar 9,7 miljoen ton aan petrochemische producten maakten.

Looney gaf bij zijn aantreden in februari dit jaar te kennen dat BP uiterlijk in 2050 CO2-neutraal moest zijn voor alles wat het produceert. Volgens hem moet het bedrijf ‘ten diepste’ veranderen.

Zie ook: Havenevenementen op één plek gebundeld