Ammoniak-opslagterminals
Kees Koolen (ceo Koolen Industries) (l.) en Hans Vrijenhoef (ceo Proton Ventures).

Proton Ventures heeft in Koolen Industries een investeerder gevonden. Koolen investeert 4 miljoen euro in het Schiedamse bedrijf, bouwer van ammoniak-opslagterminals en -fabrieken.

Proton bouwt kleine ammoniakfabrieken en opslaginstallaties voor ammoniak, zowel gekoeld als met behulp van druk. Het bedrijf ziet ammoniak als een geschikt medium om zonne- en windenergie in op te slaan, en efficiënt te transporteren. “In principe bevat vloeibare ammoniak meer waterstof per liter dan conventionele vloeibare waterstof. Bovendien is het makkelijker op te slaan en te transporteren, waardoor de kosten voor geïmporteerde duurzame energie verder zullen dalen en betaalbaar worden”, zegt Hans Vrijenhoef, ceo van Proton. Het bedrijf beschikt over ammoniak-opslagterminals in Estland en Bulgarije.

Ammoniak-opslagterminals

Het in Hengelo gevestigde Koolen Industries is actief in duurzame energie, onder andere in lithium- en flow-batterijen. Dankzij de investering van Koolen kan Proton zijn ammoniakfabrieken snel uitrollen, verwacht Vrijenhoef. “Koolen Industries is actief en aanwezig in de gehele energieketen: van schone energiegeneratie en opslag, tot het transport en leveren van de energie aan de eindklant. Dit opent de deur naar grote projecten en biedt vele samenwerkingskansen.”

Cto Gerben Hilboldt van Koolen licht toe: “Ammoniak-energieopslag is een goede toevoeging aan ons portfolio, met name voor de opslag van duurzame energie op grote schaal.”

Zie ook: Samenwerking voor realisatie ammoniakplants