Boskalis laat baggerschip op bio-stookolie varen

baggercontract

Een wereldprimeur, zo bestempelt Boskalis zijn eigen initiatief om een van zijn baggerschepen op bio-stookolie te laten varen. De brandstof is gemaakt van afgewerkt frituurvet.

Vier jaar geleden zette Boskalis de eerste stap hiertoe, toen het bedrijf het testprogramma ‘Boskalis on bio’ startte. Dit deed het in samenwerking met brandstoffenleverancier GoodFuels en motorenfabrikant Wärtsilä. Het doel was de CO2-uitstoot van schepen, vrachtwagens en ander materieel te verminderen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf verschillende bio-brandstoffen getest als alternatief voor fossiele brandstoffen, onder meer bij het aanleggen van de exportkabel naar offshore windpark Borssele.

Bio-stookolie

Nu maakt Boskalis bekend dat het de ‘Willem van Oranje’ als eerste baggerschip ter wereld op bio-stookolie laat varen, nadat eerder met ‘drop-in’ blends werd getest. Dit zijn mengsels van lichte biobrandstof en fossiele stookolie. De bio-stookolie van GoodFuels is zwavelvrij, wordt gemaakt van afgewerkt frituurvet en bevat geen fossiele bestanddelen. Het varen hierop levert een CO2-reductie van 90 procent op. 

Zie ook: Bio-brandstoffen voor de binnenvaart