Drijvende windturbines

Voor de kust van Schotland gaat Boskalis voor het eerst vijf drijvende windturbines installeren. Deze worden vanuit Rotterdam naar het offshore windpark gesleept. 

Boskalis spreekt in een persbericht van een uitzonderlijk project: het transport en de installatie van vijf drijvende windturbines voor het Kincardine-windpark voor de kust van Aberdeen. Het Nederlandse bedrijf wordt hiervoor ingeschakeld door Cobra Wind International. Voor Boskalis is dit een primeur: niet eerder was het betrokken bij een drijvend-windparkproject.

Drijvende windturbines

Vanuit Spanje worden drijvende fundaties naar Rotterdam getransporteerd, waarvoor Boskalis de Fjord als half-afzinkbare bak inzet. In Rotterdam worden de fundaties aan de windturbines bevestigd, waarna deze naar het windpark worden gesleept. Op vijftien kilometer voor de kust van Aberdeen worden de turbines – met een vermogen van 9,525 megawatt – verankerd op een diepte van zestig tot tachtig meter. De zware anchor handling tug (AHT) BOKA Falcon van Boskalis zal deze maand de ankers en kettingen op de zeebodem installeren. Daarnaast zet het bedrijf nog drie meer eigen AHT’s in. (Foto: artist impression Boskalis)

Zie ook: Eneco en Shell winnen aanbesteding offshore windpark