Deels zelfvoorzienend
Peter Berdowski (r., Boskalis) en Gerard de Ruiter (Zonnegilde) nemen de zonnepanelen in gebruik. (Foto Rias Immink)

Boskalis heeft 5.350 zonnepanelen op het dak van zijn distributiecentrum in Vlaardingen in gebruik genomen. Deze maken het offshore bedrijf deels zelfvoorzienend in het energieverbruik.

Boskalis betrok het distributiecentrum ruim een jaar geleden, als logistieke ondersteuning voor verschillende projecten die het wereldwijd uitvoert. Het platte dak van het distributiecentrum is meer dan 16.000 vierkante meter groot, wat het geschikt maakt voor het plaatsen van grote aantallen zonnepanelen. In samenwerking met Zonnegilde en Triodos Bank Nederland plaatste Boskalis er 5.350 zonnepanelen op, die door ceo Peter Berdowski van Boskalis officieel in gebruik werden genomen.

560 huishoudens

De duizenden zonnepanelen op het Vlaardingse dak genereren samen ongeveer 1,6 miljoen kilowattuur groene stroom. Dat is genoeg om 560 huishoudens van groene stroom te voorzien. 

CO2-negatief

Berdowski spreekt van belangrijke stap in het realiseren van de ambities op het gebied van duurzaamheid voor de kantoren en distributiecentra van het bedrijf. “Dit distributiecentrum is direct CO2-negatief en met het totaal geïnstalleerde vermogen is Boskalis voor 15 procent zelfvoorzienend in Nederland”, aldus de topman. 

Deels zelfvoorzienend

Hij wijst erop dat Boskalis al langere tijd groene stroom gebruikt bij de locaties in Nederland. “Wij gaan met deze investering in Vlaardingen een stap verder door deels zelfvoorzienend te worden. In navolging van ons distributiecentrum in Vlaardingen zijn we ook op onze campus in Papendrecht gestart met het installeren van zonnepanelen en onderzoeken we mogelijkheden om verder op te schalen. Hiermee komen we een stapje dichter bij de realisatie van onze  CO2-neutrale doelstelling.”‎

Zie ook: Meer zonne-energie op daken, velden en water