Big data kan energietransitie helpen versnellen

Het op een slimme manier benutten van big data uit technologische, economische en sociale bronnen kan de energietransitie helpen versnellen. Dit stelt voorzitter Bas Kimpel van de NVDO.

“Big data ophalen en opslaan is niet zo moeilijk”, zegt Kimpel in een interview met Bilfinger Magazine. “Maar er vervolgens de juiste dingen mee doen, daar ligt de uitdaging. (…) Dat betekent dat de competenties voor het toekomstig technisch personeel veranderen. Af en toe zullen onderhoudsmedewerkers nog een overall aantrekken, maar die zal uit de mode raken. Het zal vooral een kennisgedreven baan achter een beeldscherm zijn.”

Energietransitie

Hoewel Kimpel erkent dat de uit big data verkregen kennis niet in verkeerde handen mag vallen, zegt hij voornamelijk kansen te zien. “Met een goede koppeling van big data kun je vooral de indirecte consequenties van het falen van systemen tegengaan; grote stroomstoringen of incidenten in de industrie. En goed gestructureerde big data uit technologische, economische en sociale bronnen gaan ons helpen de energietransitie te versnellen. Want die transitie is natuurlijk niet meer vrijblijvend.”