Bandenrecycler kiest Rotterdam voor bouw nieuwe fabriek

Stikstof

Bandenrecycler Black Bear Carbon wil in Rotterdam een nieuwe fabriek bouwen. Het gaat er carbon black, pyrolyse-olie en -gas winnen uit oude autobanden.

Het Havenbedrijf Rotterdam en Black Bear Carbon maakten de komst deze week wereldkundig. Black Bear beschikt in Nederweert sinds twee jaar over een proeffabriek. Nu acht het bedrijf de tijd rijp een commerciele installatie te bouwen. Hiervoor heeft het de afgelopen maanden verschillende plekken in Nederland bekeken. ‘Na een uitgebreid evaluatieproces en op basis van zorgvuldige afwegingen’ heeft Black Bear Carbon zijn oog op de haven van Rotterdam laten vallen. 

Project beginnen

De komende weken werken het havenbedrijf en de bandenrecycler de technische en financiële details van de samenwerking uit. Ook stellen ze de opzet van het project vast. Begin volgende maand is de verwachting dat dit is gedaan en de samenwerking kan worden bevestigd. Hierna kan de realisatie van het project ‘Recovered Carbon Black Nederland’ daadwerkelijk beginnen. 

Bandenrecycler

Carbon black is een component die in zwart rubber, plastic, inkt en verf wordt gebruikt om eigenschappen te verbeteren. Normaal gesproken wordt deze stof gemaakt door zware aardoliefracties te verbranden. Black Bear recyclet carbon black uit versleten autobanden, volgens het bedrijf ‘op een schone en duurzame manier’. Black Bear streeft ernaar om wereldwijd met lokale partners ‘honderden fabrieken’ te bouwen.

Zie ook: Kort (Shin-Etsu): kansen in chemische recycling