Nascheidingsinstallatie

Een jaar geleden nam AVR in Rozenburg een nieuwe lijn in gebruik van de nascheidingsinstallatie. Sindsdien zijn 19,2 miljoen kilo plastics en drankenkartonnen uit het restafval gescheiden en gerecycled.

Het afvalverwerkingsbedrijf meldt ‘verheugd en trots’ te zijn over de prestaties van de nieuwe lijn. De nascheidingsinstallatie werd in december 2018 in gebruik genomen. In april vorig jaar volgde een uitbreiding met een tweede lijn.

CO2-reductie

AVR scheidt afval van de gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Den Haag, Leiden en Utrecht. Per inwoner van deze gemeenten is het afgelopen jaar 15 kilo grondstoffen uit het restafval gescheiden. Hiervan wordt 90 procent gerecycled. De 19,2 kilo gescheiden plastics en drankenkartonnen staan gelijk aan een CO2-reductie van circa 24.000 ton op jaarbasis.

Prestaties nascheidingsinstallatie

Het gemiddelde scheidingsrendement van de installatie is 51 procent en het ‘geschikt voor recycling’-percentage bedraagt 90 procent. AVR kondigt aan de prestaties te willen verbeteren. Zo moet het scheidingsrendement voor 3D-plastics omhoog van 55 naar 70 procent en de beschikbaarheid van de installatie moet hoger worden. 

Optimaliseren

“We hebben de acceptatie van de scheidingsinstallatie aangescherpt. Hele zakken met textiele dekbedden en weggegooide fietsaccu’s, maar ook kerstbomen en stukken matras leveren echt problemen op”, legt Cees Vredenduin op, hoofd scheidingsinstallatie bij AVR. “Er worden technische verbeteringen doorgevoerd aan de installatie, we optimaliseren de ploegenoverdracht en werken continu aan het verbeteren van de samenwerking tussen productie en onderhoud. We zijn nog niet klaar, maar dat maakt het ook zo mooi.”

Zie ook: Onderzoek naar 5 MW elektrolyser bij AVR