De afgelopen maandag failliet verklaarde aluminiumproducent Aldel wil de door de provincie Groningen verstrekte lening van acht miljoen euro inlossen in CO2-compensatie.

Aldel failliet

Dit verklaart curator Erik Eshuis tegenover Het Financieele Dagblad. Het Rijk en de provincie Groningen staan beide voor de helft garant voor de dit najaar verstrekte lening. Met ingang van dit jaar zou de overheid energie-intensieve bedrijven zoals Aldel een vergoeding bieden voor de kostbare heffingen op de CO2-uitstoot. Als gevolg hiervan kon de fabriek uit Delfzijl 7,8 miljoen euro tegemoet zien. Omdat Aldel echter failliet is, hoeft het Rijk dit bedrag nu niet meer uit te keren. In totaal bedraagt de schuld van Aldel zo’n 25 miljoen euro.

Vrijdag hielden werknemers van Aldel een protestmars in Den Haag. Volgens FNV Metaal was het protest gericht tegen de overheid, door wie zij zich in de steek gelaten voelt. Bij Aldel werken driehonderd mensen. Daarnaast zijn banen van vierhonderd mensen bij toeleveranciers in gevaar.