Akte van Mannheim

De Akte van Mannheim, het handelsverdrag dat al 150 jaar de vrije handel op de Rijn waarborgt, is te zien in het Maritiem Museum Rotterdam. Minister Cora van Nieuwenhuizen nam het in ontvangst.

De Akte van Mannheim is een van de oudste internationale verdragen die nog in werking is. In het document wordt het verkeer op de Rijn geregeld. De akte werd op 17 oktober 1868 afgesloten door de zes Rijnoeverlanden Frankrijk, Nederland en vier voormalige Duitse staten. Het maakte een einde aan slecht onderhoud aan de Rijn en hoge tol die werd geheven.

Akte van Mannheim

Vanwege het 150-jarig bestaan van het verdrag legde de akte een reis af over de Rijn, waarbij het werd tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg. Nu is Rotterdam aan de beurt. De akte is enkele maanden te bekijken in het Maritiem Museum.

Historisch document

“Door deze akte gaat bijna zestig procent van het transport tussen en Rotterdam en Duitsland over water en rijden er jaarlijks vijf miljoen vrachtwagens minder”, stipt Van Nieuwenhuizen een duurzaam aspect van het verdrag aan. “Een eer als je in de Leuvehaven als minister zo’n historisch document in handen krijgt en in een mooie vitrine mag leggen om aan het publiek te tonen.”

Zie ook: Start opleiding voor de binnenvaart