Air Products heeft een overeenkomst getekend voor de levering en bouw van LNG-installaties voor het Yamal LNG-project. Het bedrijf levert drie cryogene warmtewisselaars die het hart vormen van het liquefactieproces (het vloeibaar maken van aardgas).

Het project wordt gerealiseerd door een consortium waarvan Technip en JGC Corporation deel uitmaken. Voor Air Products betekent de levering van de installaties de eerste keer dat het zijn gepatenteerde procestechnologie voor het vloeibaar maken van aardgas inzet in Rusland. De fabriek, die nog in aanbouw is op het Yamal-schiereiland, wordt de grootste LNG productie- en exportfaciliteit van Rusland.

“De nieuwe productiefaciliteit is de meest noordelijk gelegen LNG-site ter wereld en het grootste project in z’n soort op de Noordpool”, verklaart Jim Solomon, directeur LNG bij Air Products. “De locatie levert vanwege de moeilijke bereikbaarheid en de grote temperatuurschommelingen een aantal bijzondere uitdagingen op. Maar onze uitrusting en processen zijn speciaal afgestemd op deze uitzonderlijke condities. Dit project is een echte mijlpaal voor ons. Met dit project in Rusland staat de teller van het aantal landen waar onze gepatenteerde LNG-technologie wordt toegepast op zeventien.”