Gasunie heeft Air Products de opdracht gegund om drie stikstoffabrieken in Zuidbroek te bouwen. Volgens Paul Hoogeveen, general manager bij Air Products in Rotterdam, is de opdracht te danken aan de ‘enorme ervaring in luchtscheiding’.

Vanaf oktober 2021 moeten ze operationeel zijn, drie fabrieken in het Groningse Zuidbroek, waar per uur 180.000 kubieke meter stikstof kan worden geproduceerd. Dit stikstof mengt Gasunie met uit het buitenland geïmporteerd aardgas, waarmee het voldoet aan specificaties voor Nederlands aardgas. Zo wordt het aardgas geschikt gemaakt voor grootschalig gebruik in Nederland.

Cryogene luchtscheidingsproces

“Het belangrijkste argument voor de keuze van Air Products was onze enorme ervaring in luchtscheiding. Daarmee zijn we groot geworden”, verklaart Paul Hoogeveen, general manager bij Air Products in Rotterdam. “We hebben geleerd hoe we de beste resultaten met het cryogene luchtscheidingsproces kunnen bereiken; zowel in termen van veiligheid als efficiency. Deze aspecten waren voor Gasunie van fundamenteel belang bij de keuze van ons stikstofproductiesysteem voor Zuidbroek.”

Stikstoffabrieken

Erwin Mollink, director large projects bij Gasunie, noemt de stikstoffabrieken van groot belang voor het omlaag schroeven van de gaswinning in Groningen. “Uiterlijk in 2022 moet de aardgaswinning in Groningen verminderd worden tot onder het niveau van 12 miljard kubieke meter per jaar. We verheugen ons op de samenwerking met Air Products en we zullen ervoor zorgen dat de installatie op tijd op een veilige en betrouwbare manier in gebruik genomen wordt.”

Zie ook: Ceo Air Products in ‘waterstofraad’