Van Oord heeft zijn offshore installatieschip Aeolus een upgrade gegeven. Het heeft een nieuwe kraan gekregen, waarmee het de steeds grotere fundaties en windturbines voor offshore windparken kan tillen.
De nieuwe kraan is door Huisman ontworpen en gebouwd. Het is een Leg Encircling Crane (LEC), die rond een poot van het hefplatform wordt gebouwd. De giek wordt ter opslag rond een andere poot gelegd. Dankzij deze opzet ontstaat er waardevolle extra ruimte aan dek.
Eigen gewicht
De nieuwe kraan van 1.600 ton kan bijna twee keer zoveel hijsen als de oude kraan waarmee het schip was uitgerust. Ceo Joop Roodenburg van Huisman zegt ‘voortdurend’ in nieuwe en innovatieve technieken te investeren. “Onze oplossingen en services zijn van hoge kwaliteit, de beste in de markt en het neusje van de zalm voor wat betreft technologie. Dit biedt onze klanten concurrentievoordeel. De LEC-kraan voor de Aeolus is hier een goed voorbeeld van. Wat de kraan bijzonder maakt is zijn verhouding tussen zijn hijsvermogen en eigen gewicht. In andere woorden: hij kan weliswaar twee keer zoveel tillen als de vorige, maar weegt slechts een fractie meer”, aldus Roodenburg in het eigen magazine van Van Oord.
Helidek
De kraan werd vorige week in het Calandkanaal door Heerema’s Thialf op de Aeolus geïnstalleerd. De Aeolus is hierdoor in staat ‘de nieuwste generaties fundaties en turbines’ voor offshore windprojecten te installeren, laat Van Oord weten. Het schip, dat volgens het offshore bedrijf al van ‘topklasse’ was, krijgt nu meer laadvermogen, extra accommodatie en een helidek. Van Oord zegt tot de ingreep te hebben besloten om ervoor te zorgen dat de Aeolus ‘in de snel veranderende markt concurrerend kan blijven’. Het schip is dit voorjaar klaar.
Aeolus
De Aeolus werd overigens nog niet zo heel lang geleden in gebruik genomen: in 2014. Het schip was uitgerust met een kraan met een hijsvermogen van ruim 900 ton. Het is geschikt voor het transport en de installatie van fundaties en windturbines. De Aeolus beschikt over een jacking-systeem: met vier poten van elk 85 meter lang en 920 ton gewicht kan de Aeolus in waterdiepten tot 45 meter werken.
Zie ook: Windenergie groeit verder door